21 Mart 2013 Perşembe

Katmer Poğaça


Bugün sizlerle yeni öğrendiğim ve hemen denediğim bir tarifi paylaşacağım.

Malzemeler:
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
20 gr maya
Aldığı kadar un
Tereyağ

İçine:
İsteğe göre sosis, peynir, patates (ben sosis kullandım)

Üzerine:
1 tane yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
isteğe göre susam yada çörekotu


Yapılışı:
Sütü ılıtıyoruz. Mayayı ve toz şekeri ekleyip eriyinceye kadar karıştırıyoruz. Üzerine yine ılıtmış olduğumuz suyu ekleyip elimizle karıştırıyoruz. Sıvı yağı ekliyoruz. Başka bir kapta bir miktar (göz kararı) unu eleyip tuz ile karıştırıyoruz. Unumuzun ortasını havuz şeklinde açıp hazırladığımız sıvı karışımı yavaşça döküyoruz. Kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Hamur yoğrulup toparlanınca 8 eşit parçaya ayırıyoruz ve her birini merdane ile tabak büyüklüğüne gelene kadar açıyoruz. Açtığımız hamurların aralarına minik terağı parçaları sürüp üst üste koyuyoruz ama en üstteki hamura yağ sürmüyoruz. Sonra üst üste koyduğumuz hamurları oklava ile 30 - 35cm genişliğine gelene kadar açıyoruz. Açtığımız hamuru sigara böreği saracak şekilde 12 - 18 eşit parçaya ayırıyoruz.




İç malzemesini koyarak sigara böreği sarar gibi sarıyoruz. ( Ben sosileri buzluktan çıkardığım için biraz buzlular :) )  Daha sonra üzerine 1 yumurta sarısını ve 1 tatlı kaşığı sıvıyağı karıştırıp sürüyoruz ve tepside yarım saat mayalanmaya bırakıyoruz. Hamurlar mayalanınca 250 derece fırında yaklaşık 25 - 30 dakika kadar pişiriyoruz. Vee çıkınca görüntüleri aşağıdaki gibi oluyoorr :)




Not: Tavsiyem 18 parçaya ayırmanız çünkü fırında bayağı kabarıp kocaman oldular :)



Afiyet bal şeker olsun efendim :)




2 yorum: